Opleiding
In tegenstelling tot speurhonden, die zoeken naar  een specifiek persoon, worden onze reddingshonden getraind op het zoeken naar vermiste personen op algemene mensengeur (dood of levend). De reddingshond zoekt slachtoffers die niet kunnen staan of lopen.
Een reddingshondenteam bestaat uit een reddingshond en zijn geleider. Dit is altijd dezelfde combinatie. Geleider en hond moeten elkaar feilloos aanvoelen.

Kwaliteit
DRG traint haar reddingshondenteams hoofdzakelijk voor het vlakte zoeken.
De reddingshondenteams moeten inzetbaar zijn in alle weersomstandigheden, dag en nacht.
Het opleiden van een reddingshondenteam is een serieuze aangelegenheid. Dit gaat volgens een vast omlijnd plan, waarbij binnen vastgestelde termijnen examens worden afgelegd.
Alleen gecertificeerde honden worden ingezet bij een vermissing.
De inzetbare reddingshondenteams worden door onze vier ervaren instructeurs continue beoordeeld op professionaliteit en het juiste niveau. Alleen op deze manier staat DRG garant voor optimale kwaliteit.
Onze vereniging gaat voor kwaliteit, maar ook voor het plezier van werken met je hond. We hechten veel waarde aan de onderlinge samenwerking en een goede sfeer. Dit uit zich in een laag ledenverloop.

     

De hond
Honden met een goede fysieke conditie, een enorme werklust, stabiel en zelfverzekerd zijn en die onder appel staan van de geleider, zijn in principe geschikt om te worden opgeleid tot reddingshond. Je hond is minimaal 5 maanden oud en kent de basisprincipes van gedrag en gehoorzaamheid. We letten vooral op het komen op bevel en het kunnen apporteren.

De geleider
Als geleider is het erg belangrijk dat je je hond leert “lezen”, tijdens de opleiding wordt hier veel aandacht aan besteed. Vanzelfsprekend dien je zelf ook fysiek in staat te zijn om langdurig, grote afstanden te kunnen afleggen door, vaak moeilijk begaanbare bos- en heide landschappen of bewoonde gebieden.  Je bent minimaal 18 jaar oud en je hebt geen bezwaar tegen trainen in weer en wind, licht of donker, en het hele jaar door. Uiteraard dien je te beschikken over rijbewijs en eigen vervoer. Onze trainingslocaties bevinden zich Zeeland / Brabant.

Trainingen/examens
Wij trainen iedere dinsdagavond en de 1e zaterdag van de maand. In de wintermaanden hebben we een aantal theorieavonden.
Delta Reddingshonden Groep biedt voor nieuwe leden een introduciecursus van zes maanden. Deze introductiecursus wordt afgesloten met een basisexamen.
Na het behalen van dit basisexamen start de opleiding voor RH1 levend zoeken, en vervolgens RH2 levend zoeken. Na het behalen van RH2 examen, is het reddingshondenteam inzetbaar bij een vermissing.
Na het behalen van RH2, kan de opleiding RH2 dood/levend zoeken starten. Dit laatste is niet verplicht. Pas na het behalen van dit diploma wordt het reddingshondenteam ook ingezet bij zoekacties naar overleden personen.
Al met al ben je al snel zo’n 3 jaar bezig voordat je op inzetniveau bent. Exameneisen zijn opvraagbaar bij het bestuur.

     

We werken hard om dit kwaliteitsniveau te bereiken en te handhaven. Ons credo is “vrijwillig, maar niet vrijblijvend”!

     

Interessante informatie

Wikipedia Reddingshond  
TV uitzending het klokhuis


De hond en zijn neus:
Hoe gebruikt de hond zijn neus
Geurverspreiding
  

DRG aan het werk:
Studentenverslag
Martin met Rufus
Ineke met Sora